Bar & Barmen Informations
Τεχνικές & Ορολογία – Barmen Tips
Πληροφορίες & χρήσιμες επεξηγήσεις για τo τρόπο εκτέλεσης των συνταγών των cocktails. Μάθετε την ορολογία & τους 7 βασικούς μεθόδους που φτιάχνονται τα cocktails.
1. Χτύπημα – Shaking
2. Ανακάτεμα – Stirring
3. Ανάμιξη – Blending
4. ¨Χτίσιμο¨ - Building
5. Πολτοποίηση – Muddling
6. Στρωματοποίηση – Layering
7. Επίπλευση – Floating
Η κάθε συνταγή αναφέρει επιγραμματικά το τρόπο παρασκευής της. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά το τρόπο εκτέλεσης της κάθε μεθόδου που φτιάχνονται τα cocktails.
Χτύπημα – Shaking «χτυπήστε με πάγο & στραγγίστε» Θα πρέπει να βάλετε όλα τα συστατικά μαζί με πάγο στο shaker & να τα χτυπήσετε τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα. Μετά θα πρέπει να σουρώσετε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι. Το χτύπημα ανακατεύει & διυλίζει τα συστατικά, ενώ παράλληλα παγώνει το ποτό. Βάζετε όλα τα συστατικά (εκτός από τα ανθρακούχα συστατικά) στο σέικερ & γεμίζετε μέχρι στα 2/3 με φρέσκο πάγο. Κλείνετε καλά το σέικερ & χτυπάτε για 20 δευτερόλεπτα κρατώντας καλά το σέικερ με τα 2 χέρια. Ανοίγετε προσεκτικά & σουρώνετε (straining) στο ποτήρι αφήνοντας στο σέικερ το χτυπημένο πάγο. Αν το cocktail είναι σε ποτήρι που χρειάζεται πάγος, τότε θα πρέπει να έχετε προσθέσει φρέσκο πάγο στο ποτήρι. Κατά το σούρωμα έχουμε το απλό σούρωμα – straining που γίνεται με το ενσωματωμένο σουρωτήρι των shakers ή με το σουρωτήρι Hawthorne, αν χρησιμοποιούμε Boston Shaker. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα ή όταν τα συστατικά έχουν κομμάτια φρούτων ή άλλων συστατικών, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του διπλού σουρώματος – fine straining. Για το διπλό σούρωμα χρησιμοποιούμε ένα επιπλέον σουρωτήρι με ψιλή σήτα για να συγκρατήσει τα μικρά κομμάτια που περνούν από το απλό σούρωμα
Ανακάτεμα – Stirring «ανακατέψτε με πάγο & στραγγίστε» Θα χρησιμοποιήσετε το γυάλινο στέλεχος του Boston Shaker & το κουτάλι του bar (με τη στριμμένη χειρολαβή). Τοποθετήστε τα συστατικά μαζί με πάγο στο γυάλινο στέλεχος & στριφογυρίστε το κουτάλι του bar, ελαφρά με τον αντίχειρα & το δείκτη. Το κουτάλι θα περιστραφεί στο μίγμα ανακατεύοντας τα συστατικά. Στη συνέχεια σουρώστε απλά με το σουρωτήρι Hawthorne.
Ανάμιξη – Blending «αναμιγνύεται με πάγο» Θα πρέπει να βάλετε όλα τα συστατικά μαζί με πάγο στο blender & να τα χτυπήσετε μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο και ομαλό μείγμα. Προτιμείστε θρυμματισμένο πάγο για να αποφύγετε πιθανές φθορές στις λεπίδες του blender. Θυμηθείτε ότι πρώτα θα τοποθετήσετε όλα τα συστατικά στο blender και μετά το πάγο. Κλείστε το καπάκι ερμητικά. Επίσης ξεκινήστε με τη χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά να αυξήσετε τη ταχύτητα. τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα. Μετά θα πρέπει να σουρώσετε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι.
Χτίσιμο – Building «χτίσιμο ποτού» Απλά πρέπει να βάλετε όλα τα συστατικά μαζί με πάγο στο ποτήρι & ανακατεύετε & σερβίρετε με το ίδιο ποτήρι.
Πολτοποίηση – Muddling «πολτοποιήστε τα συστατικά» Βάζετε τα συστατικά, που προορίζονται για πολτοποίηση, μέσα σε ένα ανθεκτικό στο ποτήρι ή στο Shaker. Χρησιμοποιούμε ένα γουδί (muddle) για διαλύσουμε τα συστατικά (φρούτα, βότανα, καρυκεύματα κτλ) για να πάρουμε τους χυμούς & τα έλαια από αυτά. Ανάλογα με το τι θέλουμε να πολτοποιήσουμε, χρησιμοποιούμε κατάλληλο γουδοχέρι & πολτοποιούμε με ανάλογη πίεση. Χρησιμοποιούμε γουδοχέρι με λεία επιφάνεια για βότανα & φύλλα, για να μην τα συνθλίψουμε τελείως. Ενώ για φρούτα χρησιμοποιούμε το γουδοχέρι με τις ραβδώσεις για να πάρουμε το χυμό τους.
Στρωματοποίηση – Layering «στρωματοποιήστε τα συστατικά» Βάζετε τα συστατικά με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν στρώσεις μεταξύ τους. Τα υλικά είναι το ένα επάνω από το άλλο & δεν ανακατεύονται. Τα διαφορετικά υλικά με τα έντονα χρώματα τους προκαλούν οπτική αντίθεση. Η επιτυχία της τεχνικής επιτυχαίνεται με προσεκτική τοποθέτηση των υγρών το ένα μετά το άλλο, καθώς & από τη πυκνότητα των υγρών. Τα βαρύτερα & πυκνότερα υλικά μπαίνουν πρώτα & σταδιακά τα ελαφρύτερα. Η τεχνική της στρωματοποίησης γίνεται με μικρό κουτάλι, είτε με τη πίσω πλευρά του, ώστε να χυθεί το υγρό προσεκτικά, πάνω στο επόμενο, είτε με τη κανονική πλευρά του κουταλιού που ακουμπά εσωτερικά στο ποτήρι λίγο πάνω από την επιφάνια του προηγούμενου υγρού. & στις δυο περιπτώσεις ρίχνουμε σταθερά & αργά το κάθε επόμενο ποτό.
Επίπλευση – Floating «επιπλεύστε το συστατικό» Η επίπλευση είναι για το τελευταίο συστατικό που θα πρέπει να τοποθετηθεί στην επιφάνεια ενός cocktail. Αυτό γίνεται ακριβώς με τους ιδίους τρόπους που περιγράφονται στην στρωματοποίηση. (www.cocktailcatering.gr/cocktailquide/infos/barmentips/layering)
Μετρήσεις Bar - Bar Measurements Είναι σημαντικό να καταλάβετε τη ποσότητα των συστατικών που χρειάζονται για να φτιάξετε ένα cocktail. Οι συνταγές έχουν διαφορετικούς τρόπους μέτρησης μεταξύ τους. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας δώσουν γενικές γνώσεις, ώστε να φτιάξετε το Cocktail σωστά. Οι περισσότερες μεζούρες μετρούν με oz. 1oz (ουγκιά) = 2 tdsp (tablespoons, κουταλιές σούπας) 1oz (ουγκιά) = περίπου 30ml Εκτός από τις ουγκιές ounces (oz), υπάρχουν συνταγές που χρησιμοποιούν τα «μέρη» “parts” Βασικές μετρήσεις: 1 dash = 4 έως 5 Drops (σταγόνες) Dash: Η μέτρηση αυτή χρησιμοποιείται συχνά για την ελάχιστη ποσότητα των υγρών συστατικών 1 tbsp (κουταλιά της σούπας) = 3 teaspoons (κουταλάκια του γλυκού) 1 tbsp (κουταλιά της σούπας) = 1 / 2 oz (ουγκιά) 1 tbsp (κουταλιά της σούπας) = 15ml 1 pony = 1 oz (ουγκιά) 1 cup (φλιτζάνι) = 8 oz (ουγκιές) 1/2 φρέσκο Lime = 1 / 2 oz 1/2 φρέσκο λεμόνι = 1/2 έως 3/4 oz ουγκιά
Εξοπλισμός bars & Bartenders - Bar & Barmen Equipment
Για τη παραγωγή – παρασκευή & το σωστό σερβίρισμα των cocktails, είναι απαραίτητα πολλά εργαλεία και μικρά σκεύη. Μάθετε τα βασικά εργαλεία & σκεύη, καθώς και το τρόπο χρήσης του καθένα.

Κουτάλι Bar - Bar spoon
Είναι από τα πρωτεύοντα εργαλεία και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των συστατικών, καθώς & για το ανακάτεμα – stirring. Τα περισσότερα κουτάλια έχουν στρίψιμο στη λαβή του, ενώ κάποια έχουν στη πίσω πλευρά & ένα πιο πλατύ σημείο, ιδανικό για πολτοποίηση - muddling.

Μπλέντερ - Blender
Τα μπλέντερ μας χρησιμεύουν για τη πολτοποίηση - blending ή μίξη διάφορων συστατικών.

Σεϊκερ - Shaker
Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία του Bar που είναι χρήσιμα για το χτύπημα - shaking των υλικών. Μπορείτε να βρείτε πολλούς τύπους, ο πιο κλασικός είναι αυτός που χωρίζεται σε 3 μέρη (το ποτήρι, το καπάκι & ένα μικρό καπάκι στο πάνω μέρος).

Μπόστον Σεϊκερ – Boston Shaker
Το Boston shaker αποτελείται από 2 μέρη (ανοξείδωτο ατσάλι και γυαλί) & είναι πιο εύχρηστο καθώς βοηθά στη καλύτερη ψύξη των συστατικών. Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία του Bar που είναι χρήσιμα για το χτύπημα - shaking των υλικών.

Γυαλί Ανάμιξης – Mixing Glass
Αποτελεί τμήμα του Boston Shaker & είναι χρήσιμο για την ανάδευση των Cocktail με πάγο ή παγάκια.

Μεζουρα - Jigger
Η μεζούρα είναι ένα από τα εργαλεία μέτρησης. Μας βοηθά να μετρήσουμε τα συστατικά, ώστε να έχουμε σωστές δοσολογία βάση των συνταγών.

Γουδί - Muddler
Το γουδί το χρησιμοποιούμε για την πολτοποίηση – muddling των συστατικών.

Μαχαίρι - Knife
Το μαχαίρι είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα μπαρ. Πολλά Cocktail σερβίρονται με γαρνιτούρες φρούτων, καθώς & πολλά υλικά πρέπει να κοπούν πριν χρησιμοποιηθούν.

Παγοθήκη & λαβίδες - Ice Bucket & Tongs
Οι παγοθηκες είναι χρήσιμες για να αποθηκεύσετε τον πάγο & τα παγάκια. Χρησιμοποίησε λαβίδες για να πάρετε τα παγάκια τους κύβους πάγου από τις παγοθήκες.

Ανοιχτήρι – Can opener
Ένα ανοιχτήρι κονσερβών πάντα είναι χρήσιμο να υπάρχει στον εξοπλισμό σας.

Ανοιχτήρι - Corkscrew
Τα ανοιχτήρια κρασιών (τιρμπουσόν) θα σας βοηθήσουν για να ανοίξετε τα μπουκάλια κρασιών σας.

Πώμα Σαμπάνιας & κρασιών – Champagne & Wine stopper
Πώματα κρασιών & βαλβίδες ροής θα σας φανούν πολύ χρήσιμες για να έχετε σταθερή ροη από κάθε μπουκάλι.

Αποχυμωτής – Reamer Juicer
Ένας απλός ή ένας μηχανικός αποχυμωτής θα σας εξυπηρετήσει για να στύψετε τα εσπεριδοειδή & να πάρετε το φρέσκο χυμό για τα cocktail σας.

Κύπελλο Μέτρησης Υγρών - Liquid Measuring Cup
Συνήθως είναι δοχεία από γυαλί ή πλαστικό με μετρήσεις στο πλάι. Οι μετρήσεις συνήθως είναι σε gr και σε ml.

Κουτάλια σούπας – Tablespoon
Συνήθως χρησιμοποιούνται για την μέτρηση των συστατικών. Θα σας φανούν χρήσιμα & τα μικρά του γλυκού αλλά & τα μεγάλα της σούπας, καθώς & για την ανάδευση.

Κανάτες - Pitcher Glass
οι κανάτες είναι χρήσιμες για να διατηρήσετε & να σερβίρετε σε πολλά άτομα, χυμούς φρούτων, μπύρες, μίγματα από cocktails & άλλα ποτά.
Bar & Barmen Tips
Για τη παραγωγή – παρασκευή & το σωστό σερβίρισμα των cocktails, θα σας φανούν χρήσιμες μερικές λεπτομέρειες, καθώς και μικρά «μυστικά» για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα στην «εκτέλεση των συνταγών & στη χρήση των υλικών & εξοπλισμού.
Πάγωμα ποτηριού Cocktail
Πριν αρχίσουμε την εκτέλεση της συνταγής βάζουμε πάγο σε ένα ποτήρι Cocktail και το γεμίζουμε με σόδα ή νερό. Όταν έχουμε ετοιμάσει την συνταγή πετάμε ότι έχει μέσα το ποτήρι και βάζουμε τα συστατικά της συνταγής όπως ορίζει η κάθε συνταγή. Ο λόγος που παγώνουμε προκαταβολικά το ποτήρι είναι διότι τα cocktails σε ποτήρια cocktail δεν σερβίρονται με πάγο.
Χυμοί Εσπεριδοειδών
Τα εσπεριδοειδή (lime, πορτοκάλια, λεμόνια κτλ) βγάζουν περισσότερο χυμό εάν μείνουν για 10 λεπτά σε ζεστό νερό πριν κοπούν. Επίσης ο φρέσκος χυμός των εσπεριδοειδών, όταν σουρωθεί, δίνει πιο διαυγές αποτέλεσμα στα cocktails. Sour mix 10ml Σιρόπι ζάχαρης & 10ml Φρέσκος χυμός Lime
How to avoid hangover
BEFORE YOU DRINK:
Eat: Eat something that has vitamin B and C such as fruit. If you are going to an after hour party, you should eat early dinner before you go to the party or eat while you drink. The fructose in foods will help absorb alcohol.
Vitamins B & C: Take vitamins B & C. Alcohol will deplete nutrients from your body and the vitamins will help you replace what you lose from your body by drinking. Drinking orange juice, grapefruit juice, and grape juice will also help.
Drink Milk: Milk will help absorb alcohol slowly.
Know Your Body: If you had hangovers before, learn from your experience. Were you drinking dark liquor? Were you drinking different types of liquor all night? Were you drinking too fast? Try to analyze what your body can handle. Dark liquors (or colourless liquors) make some people feel sick. Some say drinking different types of liquors or liqueurs bring them headaches. However what you drink doesn't matter as much as how much you drink.
Do Not Drive: Do not drive a car to get to where you will be drinking unless you have somebody who can drive you back.
Πώς να αποφύγετε τον πονοκέφαλο
ΠΡΙΝ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ:
Φάτε: Φάτε κάτι που έχει η βιταμίνη Β και Γ, όπως τα φρούτα. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μια ώρα μετά το κόμμα, θα πρέπει να φάτε νωρίς το βράδυ πριν πάτε για το κόμμα ή να φάει ενώ πίνετε. Η φρουκτόζη στα τρόφιμα θα βοηθήσει την απορρόφηση αλκοόλ.
Βιταμίνες B & C: Πάρτε βιταμίνες Β & C. Το αλκοόλ θα καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά από το σώμα σας και τις βιταμίνες θα σας βοηθήσει να αντικαταστήσει αυτό που χάνει από το σώμα σας με την κατανάλωση. Πίνοντας χυμό πορτοκάλι, χυμό γκρέιπφρουτ, και χυμού σταφυλιών που θα βοηθήσει επίσης.
Πίνετε γάλα: το γάλα θα βοηθήσει την απορρόφηση αλκοόλ αργά.
Γνωρίστε το σώμα σας: Αν είχατε απολύσεις πριν, να μάθουν από την εμπειρία σας. Ήσασταν πόσιμο σκούρο ποτό; Ήσασταν πίνοντας διάφορα είδη ποτών όλη τη νύχτα; Ήσασταν κατανάλωση πάρα πολύ γρήγορα;
Προσπαθήστε να αναλύσει τι το σώμα σας μπορεί να χειριστεί. Dark υγρά (ή άχρωμα υγρά) κάνουν μερικοί άνθρωποι αισθάνονται άρρωστοι. Μερικοί λένε ότι το πόσιμο διαφορετικά είδη λικέρ ή λικέρ τους φέρει πονοκεφάλους. Ωστόσο, τι πίνετε, δεν έχει σημασία όσο το πόσο πίνετε.
Μην οδηγείτε: Μην οδηγείτε ένα αυτοκίνητο για να φτάσετε στο σημείο όπου θα σας το πόσιμο αν δεν έχετε κάποιον που μπορεί να σας οδηγήσει πίσω.
WHILE YOU DRINK:
Drink Water: always order a cup of water when ordering an alcohol beverage. Water will help rehydrate your system. The more water you drink, the better solution after the night.
Eat while you drink: Try to eat while you drink if possible. Food will not only help absorb alcohol slowly, but also slow your drinking pitch down
.
Order fruit cocktails: Fresh fruit juice will replace the vitamins that you lose from your body while drinking. If you know that you are not a big drinker, try cocktails with simple ingredients such as Rum and Orange Juice or Vodka and Cranberry Juice etc.
Watch Your Pace: Never drink too fast. Drink as slow as possible. When you feel fine (meaning when you can tell or cannot tell that alcohol starts changing your behavior, thinking, and sight etc.), you should stop drinking alcohol and drink water. If the party goes longer than you expected, order some fruit juice.
AFTER:
Drink Water: before going to bed, drink water. Do not drink coffee. Coffee will help dehydration.
Vitamins B & C: Take some vitamins before going to bed.
Sleep: sleeping may be difficult because your body temperature is higher than usual. If you can't go to sleep, drink more water. If you need to throw up, throw up. When you wake up, drink more water and eat some fruits and try to go back to sleep.
Despite all the things that you could do to avoid a hangover before you drink and as you drink, if you still get a hangover, you are not trying enough. Think about what went wrong and learn from your experience. And remember, drinking is supposed to be fun! Not to throw up at the end of the night.
Τα ποτήρια αποτελούν εξοπλισμό, στον οποίο κάθε bar και κάθε bartender πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή. Εκτός από λαμπερά και καθαρά, πρέπει να ταιριάζουν κάθε φορά στην περίπτωση και στον πελάτη.

Ποτήρι Κόλινς - Collins Glass
Το ποτήρι αυτό έχει περιεκτικότητα 240-360 ml & σερβίρουμε ποτά που εκτός από το αλκοόλ, περιέχουν χυμούς, σόδα & αναψυκτικά.

Mixing glass
380 ml

Ποτήρι - Old Fashioned
Το ποτήρι αυτό έχει περιεκτικότητα 180 - 240ml & σερβίρουμε τα κλασσικά οινοπνευματώδη ποτά σκέτα με πάγο, αλλά & το cocktail Old Fashioned.

Ποτήρι Σαμπάνιας - Flute Champagne Glass
Το ποτήρι αυτό έχει περιεκτικότητα 180 - 240ml & σερβίρουμε σαμπάνια, τα αφρώδη κρασιά καθώς και τα σχετικά cocktail.

Ποτήρι Κοκτέιλ - Cocktail Glass
Το ποτήρι αυτό έχει περιεκτικότητα 110-260 ml.

Ποτήρι Μαργαρίτα - Margarita Glass
Θα σου πρότεινα να το αφαιρέσεις.
Αν θέλεις να το αφήσεις : 240-260 ml

Ποτήρι Χάρικεϊν - Hurricane Glass
Το ποτήρι αυτό έχει περιεκτικότητα 420-600 ml & σερβίρουμε Tall drinks και γενικότερα cocktail με πολλούς χυμούς.

Ποτήρι Χάιμπολ - Highball Glass
Το ποτήρι αυτό έχει περιεκτικότητα 240-300 ml.

Ποτήρι Λικέρ - Cordial Glass
Το ποτήρι αυτό έχει περιεκτικότητα 60-90 ml.

Ποτήρι Σέρι - Sherry Copita
Το ποτήρι αυτό έχει περιεκτικότητα 90-120 ml

Ποτήρι Μπράντι - Brandy Snifter
Το ποτήρι αυτό έχει διάφορα μεγέθη & σερβίρουμε τα κονιάκ& τα μπράντι. Το όνομα του (Sniffer) το πήρε γιατί ο πότης απολαμβάνει τα αρώματα του ποτού λόγω του σχήματος του ποτηριού.
Η πρώτη εντύπωση δημιουργείται από το πόσο επιβλητικό και καλοστημένο είναι το έπιπλο του bar. Το έπιπλο & η διακόσμηση του, καθώς & η τοποθέτηση του στο χώρο της εκδήλωσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Δείτε μερικά δείγματα bars & επίπλων.